Menü

Óvodakert

Óvodakert

2022 tavaszán sikeresen pályáztunk az Iskolakertekért Alapítvány által, óvodakertet működtető közösségek számára kiírt pályázaton.
A pályázat keretein belül elméleti és gyakorlati képzéseken vehettünk részt. Meggyőződésünk, hogy a kert kialakítása és működtetése kiváló lehetőség óvodásainknak a természet biológiai körforgásának tudatosítására.
Az Iskolakertekért Alapítvány biztosított az óvoda részére egy kezdő vetőmag csomagot, valamint a kertészkedéshez szükséges eszközöket felnőttek és gyerekek számára. Boldogan vették birtokba a gyerekek a kis kapákat, gereblyéket, öntözőkannákat. Érdeklődve figyelték az óvoda udvarán felállított komposztálót, melyet szintén a pályázat részeként kaptunk. A komposztáló felállítását követően együtt tettük bele a gilisztákat, illetve azóta is együtt hordjuk bele az udvaron lehulló faleveleket, a csoportokban összegyűlő gyümölcs maradékokat és egyéb szerves anyagokat.
Az udvaron kialakított magaságyásokban a gyerekeknek lehetőségük van az érzékelés, észlelés útján történő tapasztalatszerzésre, a növények növekedésének figyelemmel kísérésére. Az év folyamán több fajta növény vetését, gondozását végezzük ezekben, együtt a gyerekekkel.
Kialakítottunk virágágyásokat, melyeket szintén közösen ültettünk be.
Jövőbeni terveink között szerepel fűszer és gyógynövények telepítése az óvodaudvaron.
Bízunk benne, hogy ezzel a gyakorlatorientált élményközpontú tanulással hozzájárulunk a gyermekek egészséges életmódra neveléséhez és elhintjük a kis óvodásaink fejében a természet szeretetének magvait.

Képek